• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

Isidora Spasić
17.10.2015. 2 min

Za sve sladokusce (ako uopšte mogu postojati oni koji to nisu), a koji žele da odahnu od lažnog sjaja novokomponovanih poslastičarnica, postoji jedno magično mesto. Zapravo, postoji još samo jedno takvo mesto u Beogradu – samostalna zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”.

Ova bombondžinica, osnovana davne 1936. godine, svedoči o starom Beogradu, dok originalni enterijer svojim izgledom asocira na scenu kao iz bajke ili na prelepu ilustraciju u slikovnici.

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije
Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Treća generacija, dva brata, trenutno vode ovu slatku radionicu, čiji se proizvodi i dalje prave po originalnoj recepturi deda Branka, koji je ujedno i osnivač. U ručnoj izradi ratluka, bombona i lizalica, koriste se isključivo prirodni sastojci, bez hemijskih dodataka. Tako su karamel bombone napravljene od putera, mleka i lešnika.

Ima za svakoga po nešto: stariji vole ratluk, srednja generacija žele bombone, a mlađi lizalice.

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije
Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Najpopularniji su svakao ratluci, kojih ima u rekordnih 20 ukusa, toliko mekani i aromatični da je nemoguće zaustaviti se samo na jednom – onom tradicionalnom, uz kafu. Ruža i orah, rum i suva šljiva, brusnica, vanila, ruža i suvo grožđe, kao i posebno traženi bergamot, čine deo asortimana. Za “bezobrazniji” izbor tu su i ratluci preliveni belgijskom čokoladom.

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije
Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Svilene i žele samo su neke od bombona u ponudi, a ako se odlučite za lizalice, tu su kišobran, cuclica, luša, srce.., koji zbog svog šarmantnog izgleda mogu ostati i nepojedeni ukrasi. Oni su “toliko izašli iz mode, da su se ponovo vratili”, kako mudro kaže gospodin Bosiljčić.

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije
Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Za instant osmeh, kršenje dijete, osećaj u ustima zbog kojeg ćete zažmuriti, dobar nivo šećera u krvi, kao uvek lep poklon onda kada želite da impresionirate nekoga ili jednostavno častite sebe…

Poranite, jer Bosiljčići rade od 7 do 19h radnim danom, subotom od 8 do 14h. Nedeljom odmorite, da biste se u ponedeljak opet vratili u Gavrila Principa 14

Oznake:

bombone

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Oatmeal
Prethodni

Pet načina da jedete ovsene pahuljice

Kavijar naš nasušni
Sledeći

Kavijar naš nasušni

Sledeći
Kavijar naš nasušni
24.11.2016.

Kavijar naš nasušni

Prethodni
25.07.2014.

Pet načina da jedete ovsene pahuljice

Oatmeal

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖